Fladbrød med urtedip

 Fladbrød – bages på sten eller ler / metalbageplader
Opvarmede sten eller metalplader virker som stegepander. Flade sten (ikke flint) lægges i bålet mindst ½ time.

Flade brød med urtedip.

 Du skal bruge til brød:

50 g. gær
8 dl vand
Ca. 900 g hvedemel
300 groft mel
1 spsk. salt
1 spsk. honning
2 håndfulde krydderurter fx timian, rosmarin, persille eller fuglegræs
½ dl olie

Du skal bruge til urtedip:

 5 håndfulde vilde planter eller krydderurter fx ramsløg, brændenælder, mælkebøtteblade, oregano, purløg eller persille.
2 dl. olie
1 spsk. salt
? Havde man gær i denne tidsperiode?
I denne periode havde man ikke gær. Her langtidshævede man sin dej. Man tog en klump dej fra og gemte den til næste dejlægningsdag. Det blev kaldt surdej. Surdejen indeholdt mælkesyrebakterier, der hjalp til med at hæve dejen. Mælkesyrebakterier findes naturligt i melet.
? Hvilken mel, vil du vælge, hvis brødet var til fest?

? Hvilken mel vil du vælge, hvis brødet var til dagligdag?

Byg Rug Hvede
 

 

 

 

 

Sådan laver du brød:

1. Smuldr gæren i en skål og rør gæren ud i vandet med en træske.

  1. Tilsæt det grove mel, salt og honning.
  2. Tilsæt hvedemel indtil dejen er passende. Den skal være lidt klæbrig
  3. Ælt dejen godt igennem.
  4. Del dejen i 3 portioner.
  1. Skyl urter fx timian, rosmarin eller brændenælder godt og hak dem fint på et bræt med en kniv.
  2. Kom urterne i dejen og ælt godt.
    8. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse under dække.
  3. Sæt pladen over bål til forvarmning.

 

  1. Form dejen til små, meget flade brød.
  2. Kom olie på overfladen af brødet.
  3. Bag dem på den varme plade.
  4. Vend brødene ind imellem. Pas på de ikke bliver sorte.

Sådan laver du urtedip:

Skyl de valgte urter godt og hak dem fint på et bræt med en kniv.
Kom olie og skal i en skål.
Tilsæt urter og rør godt.
? Hvordan smager brødene med urtedip? Sæt ord på. Er de grove, salte, sprøde, krydrede?